FAQ
Waarom moet vliegen duurzamer?
Vliegen is de vervuilendste manier van reizen. Als de luchtvaart in hetzelfde tempo blijft doorgroeien als het de afgelopen jaren heeft gedaan, dan zal deze in 2070 verantwoordelijk zijn voor meer dan de helft van de wereldwijde CO2-uitstoot, aldus Lector Duurzaam Vervoer en Toerisme Paul Peeters (NHTV). Op die manier is het onmogelijk om de doelen uit het klimaatakkoord van Parijs te halen en de opwarming van de aarde te voorkomen.
Daarom maken wij ons hard voor verduurzaming van de luchtvaartsector. In onze ideale wereld gaat vliegen niet ten koste van het milieu en kun je de wereld ontdekken zonder uitstoot. Duurzaam vliegen kan namelijk wél, alleen gebeurt dat op dit moment alleen op kleine schaal. Door te investeren in technologie en innovatie geloven wij dat dit straks ook op grote schaal mogelijk is.
Kan vliegen wel duurzaam?
In 2018 stootte de Nederlandse luchtvaartsector ruim 13 miljard kilo aan CO2 uit. Toch wordt vliegen steeds schoner. In onderstaande tabel kun je wel zien dat de uitstoot sinds 2000 afvlakt, terwijl het aantal passagiers juist toenam. Door technologische ontwikkelingen worden vliegtuigen steeds energie efficienter, waardoor de uitstoot per kilometer daalt. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van lichtere materialen of betere motoren. Volgens Joris Melkert, luchtvaartdocent aan de TU Delft is elke generatie vliegtuigen 15% tot 20% zuiniger dan de vorige. Vliegen kan dus steeds duurzamer, en dit proces willen we versnellen!


Waarom zijn jullie niet voor het stoppen met vliegen?
Zolang vliegen vervuilend is, zijn andere reismethoden een beter alternatief. Tegelijkertijd zijn wij er van overtuigd dat de vraag naar vliegen altijd zal blijven bestaan. Vliegen is ook iets moois; het zorgt er voor dat we veel van de wereld kunnen zien. Na de Tweede Wereldoorlog is de luchtvaartsector flink gesubsidieerd. Ontmoetingen tussen mensen van verschillende landen dragen bij aan vrede, was het idee daarachter. Wij geloven dat daar een kern van waarheid in zit. Adam Galinsky (Columbia Business School) stelt zelfs dat het leren kennen van mensen uit andere culturen helpt het vertrouwen in de mensheid als geheel te vergroten.
Het is natuurlijk goed om je bij elke vliegreis die je maakt af te vragen of dit echt nodig is. Voor korte reizen is de trein vaak een goed alternatief. Zelfs de Nederlandse luchtvaart zet in het actieplan ‘Slim en Duurzaam’ op de trein als alternatief voor vliegreizen onder de 700 kilometer. Ook vliegreizen naar de andere kant van de wereld zijn goed om te beperken. De grootste groei in het aantal luchtvaartpassagiers wordt echter in Azië en Afrika verwacht. Zou het niet mooi zijn als mensen daar in te toekomst ook de wereld kunnen ontdekken, maar dan op een duurzame manier? En als onze kinderen net als wij kunnen backpacken op een ander continent? Dat kan alleen als we nu investeren in de verduurzaming van de luchtvaart.
Is investeren in luchtvaarttechnologie wel de verantwoordelijkheid van reizigers?
Wij geloven dat verduurzaming van de luchtvaart een gedeelde verantwoordelijkheid is van luchtvaartmaatschappijen, de overheid en de reiziger. Als organisatie richten wij ons voornamelijk op reizigers. Dit doen we omdat we het belangrijk vinden dat je als gebruiker betaalt voor de impact van je keuzes. Vliegtickets worden tegenwoordig voor bodemprijzen aangeboden. De gemiddelde winst op een ticket is slechts 10 euro. Op die manier maken maatschappijen het aantrekkelijk voor reizigers om het vliegtuig te pakken, maar blijft er weinig geld over om te investeren in bijvoorbeeld duurzame brandstof.
Daarnaast heb je als reiziger een extra wapen: het opvoeren van maatschappelijk druk. Met je donatie aan Flying Future geef je het signaal af dat je de vervuiling van de luchtvaartsector niet langer meer accepteert. Hoe meer reizigers dit laten zien, hoe belangrijker het wordt voor luchtvaartmaatschappijen en overheid om hun beleid aan te passen. Laten we hen ook op hun verantwoordelijkheid wijzen, en samen laten zien hoe de toekomst van de luchtvaartsector eruit moet komen te zien!
Welk verschil maakt mijn investering in Sustainable Travels?
De investeringen die wij met jouw donatie in onderzoek doen, zijn altijd een extra geldstroom in een project. Daarmee zorgen ze voor bijvoorbeeld extra capaciteit of maken ze het mogelijk nieuwe testonderdelen aan te schaffen. Zo maken we samen het verschil.
Daarnaast dwingen we een open publicatie van de resultaten af, zodat de opbrengsten beschikbaar zijn voor iedereen die hiermee verder wil en niet door een bedrijf gepatenteerd worden en daarmee onbruikbaar voor anderen.
Investeren in onderzoek en innovatie is natuurlijk wel onzeker. Als een technologie veelbelovend is, wordt deze door de industrie overgenomen. Maar voor wetenschappelijke doorbraken is fundamenteel onderzoek nodig. En daar zit soms ook een weg tussen die niet leidt tot veelbelovende technologieën. Om de ‘winkansen’ te vergoten investeren we in verschillende projecten. Denk aan elektrisch vliegen, synthetische kerosine of het doorontwikkelen van ‘winglets’ voor op vliegtuigvleugels.
Omdat wij een ANBI-status hebben, is gegarandeerd dat 90% van jouw donatie ook daadwerkelijk ten goede komt aan de verduurzaming van de luchtvaartsector.
Waarin verschilt Sustainable Travels van organisaties die CO2-compensatie aanbieden?
Wij geloven dat je beter het probleem kan aanpakken, dan de symptomen bestrijden. Daarom compenseren wij niet de uitstoot van jouw vliegreis, maar zorgen wij er middels investeringen voor dat jouw volgende vliegreis minder uitstoot geeft.
Het compenseren van je CO2-uitstoot, bijvoorbeeld door het planten van bomen, is natuurlijk beter dan niets doen. Toch zitten er veel haken en ogen aan.
- Voor de meeste compensatieprojecten is het effect twijfelachtig. Zo blijkt uit een studie in opdracht van de Europese Commissie dat 85% van de compensatieorganisaties niet kan hardmaken dat er werkelijk extra CO2 wordt gecompenseerd.
- Om de vliegkilometers van alle Nederlanders te compenseren moet je een bos planten ter grootte van 1/3 van heel Nederland. Wereldwijd wordt er 100 keer zo veel gevlogen. Waar laten we al die bomen?
- En hoe vaak je ook compenseert, jouw vlucht blijft even vervuilend.
Ik wil doneren, hoe werkt dit?
Leuk! Je kunt zelf beslissen hoeveel je doneert.
Je kan op verschillende manieren doneren. Klik hier (LINK) om te doneren via creditkaart, iDeal of PayPall.
Je kunt je geld ook direct overmaken naar onze Triodos rekening IBAN NL59 TRIO 0379 6995 59 ten name van Stg Sustainable Travels. Op deze manier betalen wij geen transactiekosten en komt je volledige donatie bij onze stichting terecht.
Hoe kan ik op de hoogte blijven van de resultaten?
Wij doen verslag van de projecten waarin wij investeren op onze website en social media. Daarnaast kun je je inschrijven voor onze nieuwsbrief.
Jullie hebben een ANBI-keurmerk, wat houd dat in?
Een ANBI is een algemeen nut beogende instelling, gecontroleerd door de belastingdienst. Donateurs van een ANBI mogen hun giften aftrekken van de inkomsten- of vennootschapsbelasting. Met het ANBI-keurmerk is gegarandeerd dat 90% van jouw donatie, en van onze activiteiten ten goede komt aan het algemeen belang, in ons geval: de verduurzaming van de reissector. Hier kun je meer lezen over het ANBI-keurmerk.