Enkeltje Amsterdam – Helsinki zonder te vliegen

Naast het investeren in het verduurzamen van de vliegsector, wil Sustainable Travels ook het gebruik van andere, meer duurzame vervoermiddelen stimuleren. Lees hier over de reis van Amsterdam naar Helsinki, die Annelies samen met twee collega’s van de Hogeschool van Amsterdam over land en zee maakte, in plaats van door de lucht.  

Met de trein naar Duisburg, Hamburg, Lübeck en uiteindelijk Travemünde aan de Noord-Duitse kust. Daarna 29 uur op een ferry helemaal naar Helsinki, Finland. Lang? Nee, wij hebben ons prima vermaakt! 

Het doel van de reis was een bezoek aan een conferentie over internationalisering van het hoger onderwijs (EAIE-conferentie) in Helsinki

Maak studentenmobiliteit duurzamer 

Samen met collega’s van de universiteiten uit heel Europa organiseerde Annelies één van de sessies op de EAIE-conferentie, een conferentie over internationalisering van het hoger onderwijs. De zogenaamde ‘kampvuursessie’, waarin deelnemers met elkaar discussiëren over een onderwerp, ging over het spanningsveld tussen internationalisering en duurzaam reizen. We vinden internationalisering van een hogeschool of universiteit namelijk heel belangrijk, maar het zorgt er ook voor dat studenten en medewerkers veel vliegen, met schadelijke gevolgen voor onze planeet.  

Tijdens de sessie hebben we veel interessante ideeën gehoord en momenteel zijn we bezig met een aantal vervolginitiatieven. We willen bijvoorbeeld een ‘sustainability taskforce’ opzetten voor de volgende conferentie en een reisbeurs initiëren voor HvA-studenten die met de trein of bus (in plaats van vliegtuig) naar hun uitwisselingsbestemming reizen. Daarmee hopen we studenten te gaan stimuleren om een duurzamere keuze te maken. 

Hoe hebben we onze reis ervaren? 

Onze reis over land en zee was zowel een weloverwogen keuze als een statement. Omdat er geen directe verbinding meer is tussen Amsterdam en Hamburg, was het stuk met de trein het minst leuke deel van de reis. Door vertraging hadden we een langere overstap in Hamburg, maar dit zorgde er ook voor dat we tijd hadden voor een lekkere maaltijd in een foodcourt op het station. De ferry vanaf Travemünde vertrok om 3.30 uur in de ochtend, maar gelukkig konden we er om 23.00 uur al op. We deelden een fijne slaapcabine, mét zeezicht, met z’n drieën. Het grootste gedeelte van de dag brachten we door op het dek, lezend en genietend van de zon. Na de tweede nacht op de ferry kwamen we uitgerust aan in de Finse hoofdstad. 

We hadden het niet erg gevonden om nog meer tijd op de boot door te brengen!  

Voor herhaling vatbaar? 

Zo’n reis zonder vliegtuig is zeker voor herhaling vatbaar! Volgend jaar willen we per trein naar Barcelona reizen, waar de EAIE-conferentie van 2020 plaatsvindt, en we hopen meer collega’s op de hogeschool te gaan enthousiasmeren voor duurzamere zakenreizen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.