Laat nu je stem horen voor kerosinebelasting

Laat nu je stem horen voor kerosinebelasting

Met twee simpele muisklikken kun jij kerosinebelasting op de Europese agenda zetten. Er is namelijk een Europees burgerinitiatief voor het belasten van kerosine opgezet. Jij kunt dit initiatief steunen en daarmee dit onderwerp op de Europese agenda zetten. Het initiatief kun je hier steunen.  

Europees burgerinitiatief voor het belasten van kerosine 

Er wordt in Europa al langer gesproken over het belasten van vliegreizen. Zo lag er naast een kerosinetaks, ook een vaste belasting van €10 per ticket en een btw-tarief van 15% op tickets op tafel. Zoals dat vaker gaat in Europa, is het moeilijk om tot een besluit en daarmee actie te komen. Daarom is het belangrijk om als burgers je stem te laten horen! Hiermee laat je aan de Europese politici zien dat je dit een belangrijk onderwerp vindt en voor een Europese regeling bent.  

Met het Europees burgerinitiatief kun je een onderwerp op de Europese agenda zetten. Indien zo’n initiatief door meer dan 1 miljoen Europese burgers uit minstens 7 verschillende landen wordt gesteund, dan moet de Europese Commissie erop reageren en hebben de initiatiefnemers de kans om hun punt toe te lichten in het Europees Parlement.  

De impact van jouw handtekening 

Dat er werkelijk een belasting op kerosine komt, is dus niet zeker. Het is echter wel een heel belangrijk signaal, vooral in de huidige tijd waarin Europa meer dan ooit haar oor te luisteren legt bij Europeanen in een poging het gat tussen Brussel en haar burgers te verkleinen. ‘Groene’ politici kunnen het gebruiken om de druk te verhogen, en conservatieven zullen inzien dat een kerosinebelasting veel maatschappelijke steun heeft. Het maakt het kortom makkelijker om de belasting ook daadwerkelijk in te voeren.  

Is kerosinebelasting de eerlijkste vliegbelasting? 

Wij denken overigens dat een kerosinebelasting de meest eerlijke vliegbelasting is als je de vliegsector wil verduurzamen. Je wil immers het verbruik, de vervuiling, belasten. En niet zozeer het verkoop van bijvoorbeeld tickets onafhankelijk van de vliegafstand. Een kerosinebelasting is een prikkel om zo min mogelijk kerosine te verbruiken en daar gaat het uiteindelijk om. 

Bovendien is het efficiënt om dit op Europees niveau aan te pakken: de vliegsector is nou eenmaal internationaal. Ook voorkom je hiermee dat vliegmaatschappijen uitwijken naar vliegvelden in buurlanden, indien je dit bijvoorbeeld enkel op Nederlands niveau regelt.  

Steun het burgerinitiatief vandaag nog 

Om bovenstaande redenen steunen wij dit initiatief van harte. We hopen dat Europa hiermee aan de wereld kan laten zien dat ook de vliegsector niet om duurzaamheid heen kan en een voorbeeldfunctie inneemt. We zullen nauwgezet volgen hoe het wordt opgepakt door Europese politici. Ga jij het nu tekenen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.