Tips om duurzamer te vliegen

Duurzaam vliegen is nog niet mogelijk, al wordt er enorm veel onderzoek gedaan om dit wel te realiseren. Het is natuurlijk wel verrijkend om veel van de wereld te zien en nieuwe culturen, continenten en landen te ontdekken. Wat zijn zaken die jij op je volgende reis kan doen om minder impact te maken? We delen ze hier. Heb jij nog andere tips? Laat het ons weten! 

Kies een directe vlucht 

Boek een directe vlucht, dus zonder tussenstop. Ongeveer 25% van de uitstoot van de luchtvaart komt door landen en opstijgen. Met name het taxiën van en naar de gate is vervuilend. De uitzondering zijn vluchten boven de 6000 kilometer. Het kost natuurlijk ook brandstof om brandstof mee te nemen. Dus met een tussenstop kun je brandstof besparen, omdat het vliegtuig dan kan bijtanken.

Kies een vliegmaatschappij met duurzaamheidsbeleid 

Vlieg met een maatschappij die een milieubeleid heeft, bijvoorbeeld het gebruikt van biobrandstoffen. Voorbeelden van dergelijke maatschappijen zijn: Alaska Airlines, Delta Airlines, American Airlines, Air France-KLM, Jetblue, United Airlines, Easyjet, Cathay Pacific, Ryaniar, Flybe, British Airways, Loganair, Virgin Atlantic, Etihad, Xiamen Airlines en China Airlines. 

Vlieg economyclass in plaats van businessclass 

Bespaar geld èn CO2-uitstoot door economyclass te vliegen! Omdat de luxere stoelen van de businessclass groter en zwaarder zijn, is het vliegtuig minder efficiënt en de uitstoot per passagier hoger.  

Vergelijk vluchten voor je boekt 

Met Google’s ITA software Matrix kun je uitstoot van verschillende maatschappijen voor eenzelfde vlucht vergelijken. Meet SeatGuru.com’s Seat Map kun je vliegtuigen en stoelen per vliegtuig vergelijken. Kies uiteraard altijd voor grote vliegtuigen, omdat extra passagiers de impact van de vlucht helpen compenseren. Verder zijn nieuwere vliegtuigen waarschijnlijk zuiniger dan oude.  

Verkies een chartervlucht boven lijnvlucht 

Chartervluchten zijn vaak redelijk volgeboekt, waardoor er minder CO2-uitstoot per passagier is. Daarom zijn chartervluchten minder vervuilend!  Een lijnvlucht vliegt het hele jaar door voor een vliegtuigmaatschappij, volgens een vaste dienstregeling, en zit lang niet altijd vol.  

Compenseer je CO2, ook via Sustainable Travels! 

Er zijn veel manieren om je CO2 te compenseren, bijvoorbeeld via My Climate, Atmosfair, ClimateCare, GeenSeat. Het is belangrijk om voor certificering en logo’s te controleren, omdat er zoveel mogelijkheden zijn en je wil natuurlijk wel zeker weten dat je geld goed terecht komt.  

Verder is het je vast niet ontgaan dat je ook een bedrag aan Sustainable Travels kunt doneren. Want in onze ideale wereld gaat vliegen niet ten koste van een duurzame wereld. Daarom willen wij investeren in technologie en innovatie, zodat duurzaam vliegen straks op grote schaal mogelijk is!  

Andere tips voor het verduurzamen van vliegreizen 

Vliegmaatschappijen doen er alles aan om kilo’s aan boord te besparen. Dat scheelt namelijk kerosine, en is dus goedkoper, en tegelijkertijd natuurlijk ook duurzamer. Pak dus zelf ook licht, ga naar de wc voordat je aan boord gaat, om zelf ook wat kilo’s te besparen. Verder kun je je raamluik sluiten. Dit mag natuurlijk niet tijdens het stijgen en landen, maar scheelt wel aircokracht tijdens en taxiën op een warme bestemming. Tenslotte scheelt het om te kiezen voor vegan of vegetarische maaltijden aan boord, omdat deze maaltijden waarschijnlijk een kleinere ecologische voetafdruk met zich meebrengen.  

One thought on "Tips om duurzamer te vliegen"

  1. Natalie schreef:

    Vanochtend hoorde ik nog een reclame van een luchtvaartmaatschappij op de radio. Die legde de nadruk op zijn terugdringing van zijn carbon footprint door verantwoord brandstofmanagement. Ik ben benieuwd of dit werkelijk voeten in de aarde heeft. Opmerkelijk vond ik tevens dat onlangs Greta Thunberg bijval kreeg van een CEO van een grote luchtvaartmaatschappij. Kennelijk is er in die sector de wil om iets aan het brandstofverbruik en de uitstoot te doen. Dit schept hoop.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.