Waarom wij nog vliegen

Waarom wij nog vliegen

Wij vinden het milieu, en daarmee duurzaam leven heel belangrijk. We leven bewust, eten plantaardig, douchen kort en kopen zoveel mogelijk duurzaam en tweede hands…. Waarom stappen we dan wel in het vliegtuig? In dit blog willen we jullie meenemen in onze persoonlijke overwegingen.  

Internationale verbondenheid 

Ontmoetingen tussen mensen van verschillende landen dragen bij aan vrede. Dat was de gedachte direct na de Tweede Wereldoorlog. En wij  geloven dat hier een kern van waarheid in zit. Jezelf verdiepen in andere culturen, uit je eigen wereldbeeld stappen en zien dat sommigen mensen in een hele andere realiteit leven is verrijkend en draagt bij aan bewustzijn en empathie.  

Dit wordt onderbouwd door Adam Galinsky (Columbia Business School). Galinsky bevestigt dat reizen het onderlinge vertrouwen versterkt. Het leren kennen van mensen uit andere culturen helpt het vertrouwen in de mensheid als geheel te vergroten, zo stelt zij in het tijdschrift The Atlantic 

Vervuilend 

Natuurlijk is reizen wel vervuilend. Blijft de luchtvaart in hetzelfde tempo doorgroeien, dan zal deze sector in 2070 verantwoordelijk zijn voor meer dan de helft van de wereldwijde CO2-uitstoot, stelt ook Lector Duurzaam Vervoer en Toerisme Paul Peeters (NHTV). Dus hoe kunnen we dit verenigen met ons ideaal van internationale verbondenheid? 

Geloof in technologische vooruitgang 

Er is er een heleboel mogelijk om reizen te verduurzamen en schoner te vliegen. Al in 1973 steeg het eerste elektrische vliegtuig op in Oostenrijk. En in oktober landde een elektrisch vliegtuig in Rotterdam na een vlucht van 45 min. Wij geloven dat technologie en innovatie oplossing biedt. Het vliegtuig in Rotterdam was een 2-zits toestel. Maar wat nu met 2 stoelen kan, moet met de juiste investeringen in 2030 ook met een passagiersvliegtuig vol kunnen. En dan hebben we het nog niet eens over zaken als synthetische (schone) kerosine en andere veelbelovende innovaties.  

Onderzoeksorganisaties als NLR en TU Delft werken dag in dag uit aan het vliegtuig van de toekomst. Ze zijn bezig met nieuwe vormen van brandstof, elektrisch vliegen en aerodynamica om uitstoot te minimaliseren. Er is zoveel mogelijk, zolang we maar investeren! We moeten deze knappe koppen helpen en de innovatie versnellen door meer geld te investeren in onderzoek. Zodat dat vliegtuig van de toekomst ons sneller de wereld rond kan brengen! 

Tot dat schone vliegtuig is uitgevonden, is het natuurlijk beter om niet te vliegen. Maar investeer op zijn minst in het versnellen van het onderzoek en de innovatie in de verduurzaming van de luchtvaartsector.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.